logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



sos serowy

garnek żeliwny garnki żeliwne sos serowy
  • 2 łyżki masła
  • 25 g mąki
  • 300 ml gorącego mleka
  • szypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego tymianku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 60 g startej mozarelli
  • 60 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  1. Rozgrzać żeliwny garnek na wolnym ogniu. Rozpuścić masło i wymieszać z mąką na gładką masę
  2. Dodać mleko, gałkę muszkatołową, tymianek i gotować przez 15 minut
  3. Dodać pozostałe składniki i podgrzewać na wolnym ogniu aż się dokładnie wymieszają
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem